søndag 26. februar 2017

Karneval


I dag, den 26. februar markeres fastelavn rundt om i hus, hjem og kirker (mer om ordet faste her). Søndagen er avslutninga av karnevalsuka, som mange steder er en heidundrende fargefest, med god mat, kostymer, parader, glitter og stas. Men hva betyr egentlig ordet karneval?

Etymologien er noe usikker her (som den ofte er), men mange kilder peker til et uttrykk på latin: "carne vale". Carne (nominativ caro) kjenner nok mange igjen, hvis du kan litt spansk, eller laget chili con carne på skolekjøkkenet en gang. Carne betyr kjøtt. Vale betyr farvel. "Farvel, kjøtt", altså. Etter karnevalsuka følger fastetiden, som for noen betyr avholdenhet fra (enkelte typer) mat, som f.eks. kjøtt.

I dag har nok mange, som meg, et ganske løst definert forhold til fastetiden. Jeg kan godt feire fastelavn og karneval, men det betyr ikke at fastetida blir mer nedtonet enn det var før. Jeg kommer nok ikke til å si farvel til kjøtt i ukene som kommer (det er forbilledlig at noen gjør det!), men jeg kan gjerne faste fra bruken av superlativer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar