fredag 13. desember 2013

Luke 13: Lussekatt

lussekatt
bakverk som lages til luciadagen

--

I dag markeres Luciadagen over den ganske verden, men begrunnelsen for feiringen er sammensatt. Den kan vise til en katolsk helgen, en tysk kvinneskikkelse som delte ut gaver sammen med St. Nikolaus, eller en norrøn vettefest. Lucia kommer fra latin lux - denne ene tingen alle tradisjonene har til felles: lys.

Å bake lussekatter er opprinnelig en svensk tradisjon. Viktig i den norrøne lussi-tradisjonen er at 13. desember var årets mørkeste natt (i den julianske kalenderen), der onde makter ble ekstra truende. Tradisjonen med de gule snirklete bollene stammer fra 1800-tallet, hvis farge og form symboliserer sola og lyset.

Så til selve ordet. Hvorfor heter de katter? I eldre svensk kalles de döfvelskatt, altså djevels-katt. Én forklaring på dette er en gammel tysk folketro om en katt (Djevelen i forkledning) som ga juling til alle slemme barn, mens en liten gutt (som egentlig var Jesus) ga gule boller til de snille. Dette kan muligens legge ytterligere betydningsnyanser til ordet kakemons.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar