onsdag 11. desember 2013

Luke 11: Vismann

vismann
person med stor visdom og kunnskap

--

I Matteusevangeliets andre kapittel leser vi om vismennene fra Østen, som kommer langveis fra for å hylle det lille barnet. De nevnes ingen andre steder i Bibelen, men har fått et langt og stort ettermæle i julehøytiden. Men hvem var så disse vismennene? Og var de egentlig så vise?

Det opprinnelige, greske, ordet som brukes om dem er magoi (entall magos), og derfra har vi ordene magi og magiker. Et annet sted i Bibelen brukes samme ordet, der det snakk om en (falsk) trollmann (Apg 13,6). Ordet har babylonsk avstamning (jfr. Østen), der dette var en betegnelse på prester, lærde, klarsynte, trollmenn og astrologer. Siden stjernen er så viktig i juleteksten, er det trolig at i alle fall det sistnevnte stemmer for våre vise venner.

Så til det andre spørsmålet. Med dette megetsigende ordet i bakhodet kan vi nok anta at det stemmer. De var nok ganske vise. Og det norske vis kommer fra vite, som er et ord med en mangslungen etymologi. En av forklaringene viser til en perfektumsform av lat. videre (å se, jfr. video = jeg ser)vidi, som bokstavelig talt betyr: jeg har sett (sitat vismennene).

2 kommentarer:

  1. Men ingen steder står det at de var tre. DET er et mysterium.

    SvarSlett
  2. Du har helt rett! Det er nok blitt antatt pga antallet gaver.

    SvarSlett